Hammink en Van de Bunt ieder naar nationale titel met Welsh A-span

0
1461
Marijke Hammink
Marijke Hammink. Foto: Theo ten Brinke (archief)

Op de terreinen van de Steenhof Stables in Oirschot is van 23 t/m 25 augustus 2019 het Nederlands kampioenschap ponymennen verreden. Marijke Hammink bij de vierspannen en Melanie van de Bunt bij de tweespannen prolongeerden beiden de Nederlandse kampioenstitel. Bovendien was het podium bij de vierspannen een volledig ‘Welsh-podium’.

In de disciplines enkel- twee- en vierspan werden de titels verdeeld. De wedstrijd was tevens de laatste observatie voor het wereldkampioenschap ponymennen dat van 25-29 september in het Hongaarse Kisbér wordt verreden.

Vrijdag begon de wedstrijd met de dressuur, gevolgd door de marathon op zaterdag en de vaardigheidsproef op zondag.

Zilver bij de enkelspannen

Winnaar bij de enkelspannen werd Tamara Pijl, die meteen in de dressuur een grote voorsprong nam. Het zilver ging hier naar titelverdediger en marathonwinnaar Brent Janssen met de Welsh B-gefokte Regina’s Hielke (v. Casperhof’s Freddy). Hij speelde met de hindernissen en klom in het klassement na twee dagen richting het podium. Ook de afsluitende vaardigheid won hij overtuigend, door als enige een foutloos parcours binnen de tijd te rijden.

Melanie van de Bunt goud

melanie vd Bunt
Melanie van de Bunt. Foto: Theo ten Brinke

Ook bij de tweespannen was het een spannend kampioenschap. Rodinde Rutjens had met haar grote bruine pony’s Bruno en Nike de dressuur gewonnen, maar werd op de hielen gezeten door titelverdedigster Melanie van de Bunt. In de technische marathon met krappe hindernissen was Rutjens met haar grote pony’s wat in het nadeel, maar zette toch knappe tijden neer. Opnieuw deden zij en Van de Bunt nauwelijks voor elkaar onder.

De marathon werd gewonnen door Nathalie van de Ende die razendsnelle tijden op de klokken zette en zichzelf daarmee in kansrijke positie voor een podiumplek reed. Na twee wedstrijdonderdelen stond Rutjens nog steeds aan kop, maar het onderlinge verschil in de top 4 van het klassement lag op minder dan één balletje in de vaardigheid.

‘Leuke vaardigheid’

Het parcours in het laatste wedstrijdonderdeel was selectief. Vaardigheidsspecialist Melanie van de Bunt had geen enkele moeite met het parcours. ‘Ik vond het een leuke vaardigheid,’ zegt ze. ‘Je moest echt goed opletten en de pony’s steeds weer even rechtstellen om geen fouten te maken.’

Zij hield alle ballen op de kegels en kreeg alleen 0,6 strafpunt bijgeteld voor tijdsoverschrijding. Niemand verbeterde dat resultaat. Ook laatste starter Rodinde Rutjens niet. In een geweldig tempo en goede aanleuning ging ze door het parcours, maar op oxer hindernis 10 ging er een balletje af. En ondanks de grote galopsprongen van haar pony’s haalde ze de tijd niet. Het werd zilver voor Rutjens en Melanie van de Bunt prolongeerde haar titel.

‘Ik ben er heel blij mee. Zeker omdat met mijn nieuwe span de dressuur ook verbetert en de marathon lekker loopt. De marathon was hier ook echt heel mooi, met veel opties.’ Zoals alle deelnemers heeft Van de Bunt niets dan lof voor de organisatie en de locatie. ‘Dit was een super wedstrijd, echt een kampioenschap waardig.’

Marijke Hammink

Bij de vierspannen was Marijke Hammink met haar Welsh A’s een klasse apart. Moest ze het voorheen vooral van de marathon en de vaardigheid hebben, nu is ze superieur in alle drie de wedstrijdonderdelen. Op vrijdag reed ze een prachtige dressuurproef. ‘Ik kwam heel tevreden de ring uit,’ zegt ze daarover. Maar de hoogste score in dressuur was voor Edith Chardon die een zeer harmonieuze en vloeiende proef reed met haar Welsh schimmeltjes. Chardon en Hammink reden allebei een proef onder de magische veertig strafpunten.

In de marathon ontketende Hammink. Het was een lust voor het oog om te zien hoe ze zonder een paal te raken razendsnel door de hindernissen draaide. Toch won ze het onderdeel niet, want Aart van de Kamp bleef haar voor en won het tweede wedstrijdonderdeel. Hij nam risico en knalde op volle snelheid door het parcours. De warmte leverde geen problemen op voor de pony’s. Er was veel koelwater en na de finish werden ook de rijders en hun grooms getrakteerd op een flesje koud water.

‘Gepuzzeld met de opstelling’

Met de razendsnelle hindernistijden had Hammink haar voorsprong op de concurrentie vergroot. Ze maakte de wedstrijd in stijl af door zondag in de vaardigheid alle ballen op de kegels te laten liggen en alleen 3,8 voor tijd te noteren. Het goud was opnieuw voor haar.

‘Ik rijd met dezelfde vijf pony’s als vorig jaar, maar ik heb wel wat met de opstelling gepuzzeld,’ vertelt ze. ‘Zo loopt er nu een dressuurpony mee in de marathon en dat gaat goed. Dit zijn ook de pony’s waarmee ik naar het WK wil. Als het nodig is heb ik nog twee reservepony’s om in te zetten. Komende week mogen ze eerst even uitrusten van deze wedstrijd en dan trainen we weer rustig verder voor het WK.’

Podiumplaatsen

Enkelspan pony

  1. Tamara Pijl (Nieuw-Loosdrecht), 128,51
  2. Brent Janssen (Swolgen), 130,09
  3. Marissa Schuiling (Texel), 132,38

Tweespan pony

  1. Melanie van de Bunt (Ede), 125,97
  2. Rodinde Rutjens (Weert), 126,67
  3. Cas Hendriks (Zeeland NB), 133,59

Vierspan pony

  1. Marijke Hammink (Bornerbroek), 127,23
  2. Edith Chardon (Den Hoorn), 148,48
  3. Jannes Kinds (Balloo), 149,46

Bekijk hier alle uitslagen

Bron: KNHS