Nostalgie: Rondeels Pengwyn eerste niet-Britse Royal Welsh winnaar

0
1458
Rondeels Pengwyn
Rondeels Pengwyn

De door Mevrouw Peletier gefokte Rondeels Pengwyn (Twyford Thunder x Coed Coch Madog) won in 1975 het hengstenkampioenschap op de Royal Welsh Show. Dat was heel bijzonder, want hij was de eerste Royal Welsh winnaar die niet in Groot-Brittannië geboren was.

Er is met hem gefokt in het moederland en later is hij verkocht naar Nieuw Zeeland. Een goede vererver die graag gezien werd (en nog steeds wordt) in de pedigree van een Welsh Mountain. Eveneens in 1975 werd zijn toen vijfjarige dochter Rondeels Pwysi nationaal kampioene in Nederland.

Rondeel stoeterij

De Welsh Mountain-fokkerij Rondeel van Mevrouw Peletier startte als één van de eerste Welshpony fokkerijen in Nederland; net als het stamboek in het jaar 1959. De hoogtijdagen van de Rondeel stoeterij waren in de jaren ’70.

Mevrouw Peletier kreeg naast Arabisch Volbloeds ook interesse in Welsh Mountain’s. Ze zocht contact met fokkers in het moederland en kwam terecht bij Miss Brodrick van de Coed Coch-Stoeterij, die haar veel pony’s liet zien en wegwijs maakte in de wereld van de Welsh Mountain’s. In de jaren die volgden maakten veel pony’s de oversteek van Groot-Brittannië naar de stoeterij van Mevrouw Peletier in Nederland.

Bron: NWPCS Jaarboek 1999 – Janneke de Rade

Jubileum

In 2019 bestaan wij 60 jaar als stamboek en dit willen wij als NWPCS uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zo is de jubileumcommissie druk met het opstellen en uitvoeren van een feestprogramma.

De redactie is benieuwd naar uw anekdotes, foto’s en/of krantenknipsels, etc. uit 60 jaar NWPCS. De mooiste bijdragen publiceren wij op onze website en/of in het magazine.

Mail uw bijdrage(n) naar redactie@nwpcs.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in