Jury Yvonne Lewis geniet van gebruiksrubrieken en jonge voorbrengers op RK Putten

0
1463
Froukje van Burk met Wilsline's Silver Bell. Foto: Vivian Hesen

Op de RK in Putten op zaterdag 29 juni 2019 werd bij de gebruiksrubrieken voor het eerst de nieuwe opzet gehanteerd. Onder het jurylid Yvonne Lewis ontvingen maar liefst 17 deelnemers een uitnodiging voor de Centrale Merriekeuring in Kootwijk.

Yvonne vertelt te hebben genoten van alle gebruiksrubrieken en merkt op hoe rustig het voorbrengen bij de kinderen gaat ten opzichte van de gewone exterieur rubrieken waar nog steeds met veel lawaai en gezwaai de pony’s worden voorgebracht.

Uit het boekje

Het eerste CK lint was voor de zwartbruine bestgaande menpony Wrentnall Red Fox. Red Fox werd zeer professioneel voorgereden door menster Ellen Wijdenes. Het was een prachtig geheel, de pony stond goed in de hand en het totaal beeld was uit het boekje. Een klein minpuntje was dat Ellen geen schootskleed droeg, ondanks dat dit niet verplicht is, hoort dit wel bij de etiketten.

Rijrubrieken

In de diverse rijrubrieken komen er elf pony’s voor de jury waarvan er maar liefst tien het felbegeerde CK ticket mee naar huis mogen nemen.

In de rijrubriek sectie A valt het eerste CK lint, Ysselvliedt’s Be a Miracle met zijn amazone Eva ter Haar zien we in Ermelo terug. Een leuke combinatie waar hier en daar kleine verbeterpuntjes te behalen zijn maar die zich netjes voorstelde en volgens het protocol heeft gereden.

In de rijrubriek sectie A met een ruiter boven de 18 jaar zien we de nog jeugdige schimmelhengst Heniarth Scheckter met Yvette Zoet in het zadel. Een combinatie die qua optuiging, kleding en de manier van voorstellen niets aan te merken is, Yvette reed Scheckter keurig volgens het protocol rond.

Het derde CK ticket valt in de rijrubriek sectie C en is voor Popsters Rosa-Blanca gereden door Floor Hahn. Floor stuurde Rosa-Blanca keurig door de gereden presentatie en liet zich in alle gangen goed zien en stond keurig in de hand. Een minpuntje is het opstellen voor de jury, dat vond Rosa-Blanca in haar eentje toch wel spannend en wilde niet echt stil blijven staan. De jury gaf Floor dan ook mee dat ze dit onderdeel voor de CK nog wel goed moet oefenen.

Welsh Cob-hengsten

In de rijrubriek sectie D voor ruiters boven de 18 jaar vinden we twee Amazones terug en beide mogen over gaan kampen op de CK. Beide combinaties rijden op een hengst en beide hengsten hadden bij het opstellen wat last van hun mannelijke hormonen. Op kop komt Caederwen Saracen gereden door Marjolein Neutenboom met in hun kielzog de valk Flowergirl’s Towy gereden door Emma van der Burg.

Beide hengsten laten goede basis gangen zien en werden beide netjes volgens het protocol voorgereden. Eigenlijk doen beide combinaties weinig voor elkaar onder en na het overrijden was het het plaatje van de dag die de volgorde bepaalde. Volgende keer kan het zomaar andersom zijn.

In de rijrubriek sectie NWR voor ruiters boven de 18 jaar werd de voskleurige merrie Beau met haar amazone Rianne Immerzeel beloond met een keurige eerste premie. De jury miste in deze combinatie wat harmonie omdat Rianne aan de lange kant is voor Beau en de presentatie beter had gekund.

Leading rein

De volgende bereden rubriek is voor de Leading Rein combinatie Ysselviedt’s Nova Zembla met zijn nog zeer jeugdige amazone Elaine Zoet en begeleid door Renee Tijmensen. Ondanks dat Elaine heel erg moe was, wat niet zo gek is als je weet dat het tegen de 30 graden was, vond de jury het een schitterende combinatie die volgens het boekje werd voorgesteld en zonder aarzeling het felbegeerde CK lint kreeg aangehangen.

First ridden

In de laatste rubriek komen maar liefst vier First ridden pony’s in de baan die we allemaal terug gaan zien op de CK. Op kop de palomino Ysselvliedt’s Hello Goldstar met amazone Anwen Zoet. Het is duidelijk dat zowel pony als amazone precies weten wat hen te doen staat en ze stelden zich dan ook super op en reden en keurig volgens het protocol.

Op plaats twee de mooie combinatie Roozendaal’s Freedom met in het zadel Emma van Ledden. De combinatie deed niet veel onder voor het kopnummer en ook zij lieten een mooie presentatie zien en deden alles volgens het boekje. Er was echter een klein minpuntje wat Emma op de tweede plaats deed belanden en dat is dat zij geen handschoenen droeg anders had het zomaar andersom kunnen zijn.

De derde plaats is voor Wilsline’s Silver Bell met Froukje van Burk, een mooie combinatie die ook netjes gekleed was. Ze zullen nog een beetje meer moeten oefen voor de CK omdat Silver Bell nog wat groen overkomt maar de combinatie liet verder wel een mooie presentatie zien en werd netjes rondgereden.

Op de vierde plaats vinden we Priestwood Gretel met zijn amazone Emma Molenaar. Ook Emma liet een keurige presentatie zien, een kleine bemerking kreeg ze op het feit dat ze rijlaarzen droeg, het protocol schrijft voor dat er in KNHS kleding gereden mag worden maar jodhpurs genieten de voorkeur. Dit heeft echter geen enkele invloed gehad op het uiteindelijke resultaat, de combinatie zag er keurig uit en reden keurig hun presentatie waardoor ze op het CK opnieuw te bewonderen zijn.

Jonge voorbrengers

Tot slot krijgen we de jonge voorbrengers rubrieken, in drie rubrieken presenteren zeven jonge voorbrengers zich en zes mogen hun voorbrengtalenten weer laten zien op de CK.

De eerste rubriek is voor de jonge voorbrengers 4 t/m 7 jaar. Eerste word geplaatst de Froukje van Burk die haar pony goed voorstelde en die ook duidelijk een goed getrainde pony had die keurig deed wat hem gevraagd werd. Op de tweede plaats staat Elaine Zoet, zij krijgt een keurige eerste premie maar was duidelijk nog erg jong en moe waardoor de jury er nu voor koos haar nog niet naar de CK te sturen.

De tweede rubriek met jonge voorbrengers is voor 8 t/m 11 jaar, drie dames komen er voor de jury en alle drie mogen ze door naar de CK. Op kop Emma van Ledden, gevolgd door Elly Mai en Anwen Zoet. Alle drie gaven een goede presentatie en de pony’s stonden goed in de hand, geen van drie maakte echte fouten en wisten goed wat er van hen verwacht werd. Op de CK liggen alle kansen weer open en kan de volgorde zomaar helemaal anders zijn.

Tot slot de Jonge voorbrengers rubriek 12 t/m 16 jaar, weer twee dames en ook deze twee mogen door naar de CK. Eerste word Eva ter Haar die al heel professioneel haar pony aan de jury voorstelde en op de juiste manier laat zien hoe je met een kort zweepje de aandacht van de pony maar ook van de jury kunt krijgen.

Achter haar vinden we Fabienne die een super doorgewinterde pony voorstelde. Fabienne liet zien goed te weten hoe ze haar pony aan de jury voor moest stellen maar hier en daar kreeg ze wel een beetje hulp van haar viervoeter die ook precies wist wat er van haar verwacht werd.

Tekst: Rhodé van Praat