Odakota Emelwerth geboren uit vriendschap

0
1876
Kacey Emelwerth met haar veulen Odakota Emelwerth (v. Cassanova du Bois)
Kacey Emelwerth met haar veulen Odakota Emelwerth (v. Cassanova du Bois)

Piet & Hilly Binksma en Monica Groothuis van Emelwerth Stud zullen de datum 1 oktober 2017 niet snel vergeten. Zij verloren meerdere pony’s als gevolg van een verkeersongeluk. Marjolein van den Bosch van Stoeterij du Bois bedacht zich geen moment en bood een gratis dekking aan van Cassanova du Bois. De Welsh Partbred-merrie Kacey Emelwerth werd geïnsemineerd en onlangs werd uit deze combinatie een prachtig valk hengstveulen geboren. Hij draagt de naam Odakota Emelwerth, wat ‘vriend’ betekent in het Indiaans.

Monica Groothuis vertelt: “Alweer anderhalf jaar geleden, maar voor ons voelt het nog als de dag van gisteren. Die nacht zijn alle pony’s uit het weiland ontsnapt. Hoe dit kon gebeuren is nog steeds onbekend maar op dat moment hadden wij wel wat anders aan ons hoofd. De pony’s liepen die nacht op de weg en een automobilist zag de groep te laat. Gelukkig zijn de inzittende ongedeerd gebleven, ondanks dat zij meerdere pony’s hebben geraakt.”

“Eén van de pony’s was de palominomerrie Romy (v. Jarno). Zij is vrij snel na de klap overleden aan haar verwondingen. Naast haar lag een veulen (v. Dating AT) uit de merrie Helene Emelwerth. Hij leefde nog, maar was vanachter verlamd en is daarom ook direct ingeslapen. De kudde was inmiddels terug gerend naar het weiland. Eenmaal daar zijn alle pony’s nagekeken door de dierenarts en naar de dichtstbijzijnde schuur gebracht om ze beter te kunnen beoordelen. Bij een aantal pony’s leek het mee te vallen, zij hadden voornamelijk oppervlakkige wonden en dit kon ter plekke worden behandeld.”

Drie pony’s naar de kliniek

Drie dieren zijn naar de dierenkliniek in Emmeloord gebracht voor verder onderzoek. “Het veulen van Romy, een hengstveulen van Vigaro, werd als eerste onderzocht en helaas hebben we het besluit moeten nemen om hem te euthanaseren. Vervolgens werd Lunja Emelwerth (v. Cyklon Texass) onderzocht, zij had een grote wond aan haar sprong en na het maken van een röntgenfoto werd duidelijk dat zij naast de wond ook een fissuur (scheur in het bot) had, maar het bot was gelukkig niet gebroken. Zij is teruggezet in een box om vervolgens de volgende pony te onderzoeken.”

Dat was de drachtige merrie Helene Emelwerth (v. Power and Paint). “Zij had gigantische wonden aan haar achterhand en na het maken van een röntgenfoto bleek dat zij haar sprong op vijf plekken had gebroken. Helaas hebben we ook haar in moeten laten slapen.”

Lunja Emelwerth maakt het goed

“Voor Lunja was er gelukkig nog wel hoop dat het goed kon komen, we hebben ons daar uiteraard met 100% voor ingezet en het is met haar gelukkig allemaal goed gekomen! Dit jaar wordt zij alweer 3 jaar oud en je ziet niks meer aan het been.”

Odakota Emelwerth (v. Cassanova du Bois)
Odakota Emelwerth

Marjolein bedankt!

“Toen Marjolein, van stal Du Bois, hoorde van het ongeluk leefde zij erg mee en bood ons direct een gratis dekking aan van Cassanova du Bois, de hengst waar Helene drachtig van was. Deze dekking hebben wij vorig jaar dankbaar aangenomen en dit jaar is er een prachtig valkleurig hengstveulen geboren uit de merrie Kacey Emelwerth. Wij willen Marjolein hier nogmaals voor bedanken! We zijn erg blij met het gezonde veulen.”

Bron: Emelwerth Stud

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in