Pilot KNHS: Dressuurwedstrijden voor leeftijdsgenoten in plaats van ponycategorieën

0
1463
jeugdrubrieken

De KNHS houdt in april en mei een pilot met dressuurrubrieken op basis van de leeftijd van de ruiter in de regio’s Brabant, Limburg en Zuid-Holland. De hoogte van de pony speelt geen rol, leuk tegen leeftijdsgenoten rijden des te meer!

Waarom deze nieuwe jeugdrubrieken?

Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze bevinden zich in dezelfde leerfase en hebben dezelfde motoriek, die past bij hun leeftijd. Paardensport is de enige sport waarbij kinderen samenwerken met een dier. Dit vraagt best wat van een kind, zowel lichamelijk als geestelijk. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Sporten met leeftijdsgenoten vormt, samen met een verantwoorde omgang met het paard, de basis voor goed leren paardrijden. En het leidt tot meer plezier, zo blijkt uit onderzoek. De KNHS houdt daar in haar wedstrijdsportaanbod graag rekening mee.

Wat verandert er en wat niet?

De rubrieken worden opgebouwd rond de leeftijd van het kind en niet de grootte van de pony. Een klein kind van 12 jaar op een C-pony kan daardoor gewoon uitkomen tegen een langer kind van 12 jaar met een E-pony, bijvoorbeeld. De klassenindeling B t/M Z2 blijft gelijk, kinderen blijven rijden in de dressuurklasse waar ze nu ook in rijden en de winstpunten tellen gewoon mee.

Welke rubrieken zijn er?

In de pilot testen we deze vier rubrieken.

  • Jeugd onder 8 of JO8. Deelname hieraan is mogelijk voor kinderen van 6 en 7 jaar.
  • Jeugd onder 12 of JO12. Deze rubriek is voor kids van 8 tot en met 11 jaar.
  • Jeugd onder 15 of JO15. Hieraan kunnen kinderen van 12 tot en met 14 jaar meedoen.
  • Jeugd onder 19 of JO19. Deze rubriek is er voor de jeugd van 15 tot en met 18 jaar.
  • Deelname in een leeftijdsgroep is mogelijk vanaf de dag dat de startleeftijd is bereikt.

Op welke wedstrijden vindt de pilot plaats?

6 april 2019 in Werkendam
7 april 2019 in Kessel
27 april 2019 in Leende
5 mei 2019 in Panningen
Bekijk hier hoe je kunt inschrijven

Vervolg

De KNHS gebruikt vier testwedstrijden om deze nieuwe opzet goed te kunnen volgen en evalueren. Als dit positief uitpakt, kunnen meer wedstrijdorganisaties die van 1 juni tot en met half september 2019 een ponywedstrijd uitschrijven, deze jeugdrubrieken in de dressuur meenemen in het vervolg van deze pilot. Wordt vervolgd dus.

Kijk voor meer informatie op: www.knhs.nl/jeugdrubrieken

Bron: KNHS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in