Welsh Cob Altingshof Eelay succesvol Z1 dressuur

0
2409
Linda Bomhof met Altingshof Eelay
Linda Bomhof met Altingshof Eelay. Foto: Daan Bomhof

Linda Bomhof-Mekking (39) gaat als een speer met haar Welsh Cob Altingshof Eelay (v. Sparkling Boy). Op 19 januari 2019 startte de combinatie voor het eerst Z1 dressuur en nu een maand later hebben ze al vijf winstpunten en twee eerste prijzen in die klasse.

Linda Bomhof kocht de door Willie Buyzer en Ilse van der Plaat gefokte Altingshof Eelay als veulen in 2008. “Dat was na het overlijden van mijn KWPN-rijpaard. Mijn oog viel op de advertentie van het hengstveulen Eelay en ik was op slag verliefd. De keuze was dan ook snel gemaakt. Wij gaan verder met Welsh-pony’s, ook onder het zadel.”

De liefde voor de Welsh-pony begon voor Linda al 21 jaar eerder. Destijds kocht ze een Welsh A-veulen als gezelschapspony voor haar KWPN rijpaard. “Ramiro is nu 21 jaar in ons bezit. Het eigenwijze, maar werkwillige karakter en de uitstraling van de Welsh-pony hebben er toe bijgedragen dat wij verliefd zijn geworden op dit ras. In de jaren dat Ramiro nu bij ons is, kenmerkt hij ook de veelzijdigheid van het ras. Naast hem hebben we meerdere Welsh-A pony’s is ons bezit gehad.”

Welsh Cob tussen dressuurpaarden

Linda Bomhof en Altingshof Eelay op de Welsh Cup in 2016. Foto: Theo ten Brinke

Altingshof Eelay werd als driejarige gecastreerd en beleerd. “Toen dacht ik vooral recreatief te gaan rijden met Eelay, maar dat heeft dus heel anders uitgepakt. Nu weten we dat we goed kunnen presteren met een Welsh Cob tussen de dressuurpaarden.”

Linda Bomhof vertelt verder: “Altingshof Eelay heeft het typische Welsh karakter; eigenwijs en soms ondeugend, maar ontzettend werkwillig en leergierig. Hij is een erg fijne pony in de omgang en om mee te werken. Bij de rijvereniging wordt er wel eens gelachen om zijn uitspattingen en macho-gedrag in de les, maar op concours weet hij heel constant te lopen en presteren.”

Bomhof vroeg eind 2014 een startpas aan en startte Eelay sindsdien op dressuurwedstrijden met succes tussen de paarden. Zo wisten ze zich te selecteren voor de Gelderse kampioenschappen en mochten er finale rijden. In 2015, 2016 en 2017 nam het duo deel aan de Welsh Cup en wisten ze zich in Hellendoorn te selecteren voor deelname in Kootwijk. Steeds weer een klasse hoger. “We zijn de klassen doorgevlogen en we stapten pas over als we het maximaal aantal winstpunten behaald hadden. Bovendien startten we gemiddeld één wedstrijd per maand.”

Niet benadeeld

Linda Bomhof voelt zich nooit benadeeld door de jury, omdat ze op een Welsh Cob rijdt. “Mijn ervaring is dat als je een nette proef neerzet en je oefeningen goed rijdt, dat ze daar niet omheen kunnen. We worden op wedstrijden vaak gezien als een opvallende verschijning. Er wordt ook vaak gevraagd welk ras hij is. Trots vertel ik dan over mijn Welsh Cob.

“Waar ik eerst niet eens had gedacht wedstrijden te gaan rijden, hoopte ik later Z te mogen starten en nu we zover zijn, gaan we voor het hoogst haalbare! Voor dressuurles ga ik naar Laura van Cittert. Zij heeft ons helpen groeien en gebracht waar we nu zijn. Op dit niveau heb ik zelf ook niet eerder gereden, dus ook voor mij is dit nieuw en er valt nog veel te leren. Voor de wedstrijden kan ik rekenen op de steun van mijn vriendin en vaste groom Cindy Brouwer, die ons al vanaf het begin bijstaat.”

Welsh Cob is top!

“Eelay is heel leergierig en werkwillig. We zullen zien wat het ons brengt. Ik ben dan ook enorm trots als eigenaar en amazone van zo’n topper: een Welsh Cob is top!”, besluit Linda Bomhof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in