IBOP

WAT IS EEN IBOP?

Een IBOP is een aanlegtest voor de (jongere) pony. Door middel van een eenvoudige proef wordt de aanleg van de pony voor de sport getest. Een pony kan getest worden onder het zadel en aangespannen.

Is uw pony op de Centrale Keuring aangewezen voor ‘voorlopig keur’, dan kan dit omgezet worden in het definitief keurschap mits er minimaal een B premie behaald wordt in de men- of rijproef van de IBOP. De proefjes en voorwaarden kunt u opvragen bij het stamboek kantoor of downloaden op deze site, echter geeft u uw pony op dan ontvangt u automatisch de voorwaarden en proefjes.

Download hier het aanmeldformulier
Download hier de rijproef
Download hier de menproef
Download hier de springproef

Uiteraard kunnen alle pony’s, niet alleen die aangewezen zijn voor het voorlopig keur predicaat, deelnemen. De minimale leeftijd van de pony’s is 4 jaar voor deelname aan de rijproef. Voor pony’s die de aangespannen proef afleggen is de minimale leeftijd 3 jaar.

De kosten voor de IBOP zijn €35,10.

VOORBEREIDEN OP DE IBOP

Veelal wordt de pony voor een gelegenheid als een IBOP beleerd en/of tegen die tijd pas voorbereid. Dan is het zeker geen sinecure een proef in een vreemde omgeving af te leggen. Daarom wordt er geadviseerd de training tijdig te starten en de pony te laten wennen aan het rijden in een binnenmanege. Daarbij moet als de pony de rijproef gaat afleggen, zeker een paar keer een oefenparcours gesprongen hebben, bij voorkeur in een binnenmanege.