Centrale hengstenkeuring

Centrale hengstenkeuring 9 en 10 februari 2024Nationaal Hippisch Centrum te Ermelo
Her- en nakeuring: 9 maart 2024Hippisch Verband te Putten
Entree kosten€ 12,50
Kinderen onder de 12€ 0,00
Parkeerkosten€ 0,00
Catalogus€ 12,50

Entreetickets en catalogus zijn verkrijgbaar bij de toegang van de hal.

Welkom op de Centrale Hengstenkeuring

Het Nederlands Welsh Pony & Cob Stamboek (NWPCS) is erg blij dat ze elk jaar zoveel bezoekers mag verwelkomen op de Centrale Hengstenkeuring (CHK), die gehouden wordt in het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. Hierbij een korte uitleg over hoe de CHK in zijn werk gaat.

Stamboekhengst

Alle nakomelingen (met minimaal 12,5 % Welsh bloed) van een licentie- of stamboekhengst kunnen geregistreerd worden in het stamboek. Tijdens de CHK kunnen de hengsten goedgekeurd worden en ingeschreven worden als stamboekhengst.

Eerste bezichtiging

De eerste bezichtiging staat open voor driejarige en oudere hengsten. Deze vindt plaats op de vrijdag.

De jury heeft de afstammingen van de aangeboden hengsten bestudeerd voorafgaande aan de keuring. Zij worden hierin bijgestaan door de foktechnische commissie (FTC).

De keuring begint buiten met een inspectie van de stap en draf op het harde door de jury en de hoefsmid. Deze manier van observeren bied de mogelijkheid om de bewegingen en het beenwerk van de hengsten goed te kunnen beoordelen.

Tijdens de eerste bezichtiging worden de hengsten aan de hand geshowd in de hoofdring.   De beoordeling wordt gedaan door drie juryleden. Ze komen als groep binnen en tijdens het rondstappen worden ze beoordeeld op exterieur en de stap. Daarna worden de hengsten individueel geshowd en nogmaals beoordeeld op exterieur en stap, maar nu ook op de draf.

Daarna komen de hengsten weer als groep binnen voor de definitieve beoordeling en volgt de uitslag over welke hengsten door mogen naar de tweede bezichtiging op de zaterdag. De aangewezen hengsten mogen rond blijven stappen. De anderen verlaten de ring terwijl de jury uitleg geeft waarom zij niet verder mogen gaan.

De hengsten die aangewezen zijn voor de tweede bezichtiging worden vervolgens beoordeeld door de dierenarts en hun stokmaat wordt gemeten. De aangewezen NWR en WPBR hengsten moeten op op vrijdag dan ook nog een longeertest ondergaan. Deze test geeft de jury nog extra informatie over hen.

Tweede bezichtiging

De tweede bezichtiging vindt plaats op de zaterdag. De procedure is hetzelfde als tijdens de eerste bezichtiging: binnenkomen als groep, daarna individuele presentatie, vervolgens weer als groep naar binnen. Daarna weer een beslismoment: in de ring blijven of de ring verlaten.

Sectie A, B, C, D, en WPBR

Aan het eind van de tweede bezichtiging kan het zijn dat de overgebleven hengsten direct ingeschreven worden als stamboekhengst, maar soms vindt er ook nog een extra selectieronde plaats (per sectie en leeftijd). De jury kijkt dan nog een keer naar de groep in zijn geheel tijdens het rondstappen. Het kan zijn dat dan toch nog 1 of 2 hengsten de baan moeten verlaten en dus niet ingeschreven worden. Degenen die dan nog in de ring lopen worden dan ingeschreven als stamboekhengst waarna ze nog op kwaliteitsvolgorde geplaatst worden.

Sectie NWR (Nederlandse Welsh Rijpony)

De Nederlandse Welsh Rijpony (NWR, voorheen de sectie K) is een rijpony vergelijkbaar met de Welsh Partbred maar dan gefokt via een zorgvuldig NWPCS beleid. Deze pony’s worden niet direct na de tweede bezichtiging ingeschreven als stamboekhengst, maar moeten nog een verrichtingsonderzoek ondergaan dat plaatsvindt in het najaar/winter van hetzelfde jaar. Nadat de hengst het verrichtingsonderzoek succesvol heeft afgesloten wordt hij ingeschreven als stamboekhengst.

Hengst met de beste draf

De driejarige NWR-hengsten die aangewezen zijn voor het verrichtingsonderzoek worden uitgenodigd, kunnen niet meedoen aan het sectiekampioenschap NWR. Daarom  hebben zij een eigen verkiezing. De jury kiest drie hengsten die in aanmerking komen voor de titel ‘Hengst met de beste draf’. Het publiek kiest (via applaus en hoera geroep) wie van de drie volgens hen de beste is en de titel krijgt.

NWPCS stamboekhengsten

Alle NWPCS-stamboekhengsten zijn verplicht om in het jaar na hun inschrijving te verschijnen op de CHK. Dit om hun status als stamboekhengst te behouden.

Daarna kunnen alle stamboekhengsten op vrijwillige basis deelnemen aan de CHK. Ze worden ingedeeld per leeftijdsklasse op de zaterdagochtend. De eerste en tweede geplaatste hengsten van een deze rubrieken en van de tweede bezichtigingen worden uitgenodigd voor het sectiekampioenschap. De sectiekampioenen en de reservekampioenen worden uitgenodigd voor het dagkampioenschap.

Historie

Het Nederlands Welsh Pony & Cob Stamboek is opgericht in 1959. Naast de Centrale Hengstenkeuring, in het begin van februari, organiseert het NWPCS jaarlijks vijf regionale merriekeuringen, een inspectiedag en een Centrale Merriekeuring (CMK) die altijd in augustus gehouden wordt.

De Nederlandse Paardenwet volgend, verschilde de NWPCS hengstenselectie in de periode van 1959 tot 1995 met dat van het moederstamboek (WPCS)  in het Verenigd Koninkrijk. Een hengst kreeg alleen een deklicentie na inschrijving in het stamboek, een veterinair onderzoek naar vruchtbaarheid en een correct afstammingsbewijs bevestigd door een DNA-test naar beide ouders. Voorgaande was verplicht om nakomelingen van de hengst te kunnen inschrijven in het stamboek, ook al had de hengst een licentie conform de regels in het Verenigd Koninkrijk.

Een belangrijke verandering vond plaats in 1995. Vanaf dat moment werd de licentie voor hengsten sectie A, B, C, D gelijk gesteld met de regels in het Verenigd Koninkrijk.  Alle nakomelingen van een hengst met een dergelijke licentie kunnen sindsdien geregistreerd worden bij het NWPCS.

Als gevolg hiervan is de CHK een keuring geworden waar hengsten kunnen promoveren tot stamboekhengst. Maar een Welsh Pony of Cob hoeft niet persé een NWPCS stamboekhengst als vader te hebben om geregistreerd te worden in het stamboek. Maar toch geven veel fokkers/eigenaren de voorkeur aan een stamboekhengst.

Conclusie: bij het fokken en/of showen van een Welsh Pony is er geen verschil tussen nakomelingen van een stamboekhengst of een hengst met een licentie.

NWR: Nederlandse Welsh Rijpony

Naast de vijf reguliere secties van het moederstamboek, de Welsh Pony & Cob Society in Wales, heeft het NWPCS nog een 6e sectie: de Nederlandse Welsh Rijpony (NWR). Dit is eigenlijk een Welsh Partbred, maar dan met een minimum van 25 % geregistreerd Welsh bloed en gekruist met Arabisch, Anglo-Arabisch en/of Engels Volbloed. De gewenste stokmaat van de NWR ligt tussen de 1,46 en 1,48 m.

Om een stamboekhengst te worden moet een NWR, net als andere hengsten, de CHK doorlopen, veterinair goedgekeurd zijn, correct DNA bewijs te hebben en daarnaast een succesvol afgesloten verrichtingsonderzoek hebben gedaan. De Centrale Hengstenkeuring is te volgen via:De opstelling van de juryleden is als volgt:


Sectie A: Berry Bakker, Fred Venhuizen en Ben Platzer
Sectie B: Dick Valk, Trudi Houwen en Ben Platzer
Sectie C & D: Berry Bakker, Mascha Reijs en Ben Platzer
NWR: Chantal Elzinga, Johan Hamminga en Ben Platzer
WPBR: Johan Hamminga, Edwin Langevoort en Ben Platzer

Harde bodem:

Sectie A: Herman de Jong, Fred Venhuizen en Berry Bakker
Sectie B: Herman de Jong, Dick Valk en Trudi Houwen
Sectie C & D: Herman de Jong, Berry Bakker en Mascha Reijs
NWR: Herman de Jong, Chantal Elzinga en Johan Hamminga
WPBR: Herman de Jong, Johan Hamminga en Edwin Langevoort
Longeren: Trudi Houwen en Mascha Reijs

Reserve CHK: Marjolein van den Bosch

Gebruiksrubrieken en hengsten die deelgenomen hebben aan het VO
onder het zadel
: Trudi Houwen, Mascha Reijs en Renske Bakker

Dekhengsten voor de wagen: Henk Hammers

Downloads

Reglementen