Gebruiksrubrieken

Op de Regionale keuring te Putten werden in 2019 voor het eerst de gebruiksrubrieken nieuwe opzet gehanteerd. In dit jaar werd het voor het eerst mogelijk om op de Centrale keuring deel te nemen aan de gebruiksrubriek kampioenschappen. Er kan nu om de volgende kampioenschappen gestreden worden;

 • Mini Kampioen en Reserve Mini Kampioen:
  worden gekozen uit de eerste en tweede geplaatsten van de Leading Rein en First Ridden. 
 • Aangespannen Kampioen en Reserve Aangespannen Kampioen:
  worden gekozen uit de eerste en tweede geplaatsten van de men- en tuigrubrieken. 
 • Kampioen Rijrubrieken en Reserve Kampioen Rijrubrieken:
  worden gekozen uit de eerste en tweede geplaatsten van de rijrubrieken F t/m Q. 
 • Algemeen Kampioen Gebruiksrubrieken en Reserve Algemeen Kampioen Gebruiksrubrieken
  Hiervoor strijden de Mini Kampioen en Reserve Mini Kampioen, de Aangespannen Kampioen en de Reserve Aangespannen Kampioen en de Kampioen Rijrubrieken en de Reserve Kampioen Rijrubrieken.

De doelstelling van de gebruiksrubrieken is onder andere om de jeugd die geïnteresseerd is om met pony’s te werken de kans te geven dit te doen via de jonge voorbreng rubrieken, rijrubrieken en de menrubrieken. Op deze manier hopen we de nieuwe generatie te stimuleren deel te nemen aan de keuringen zodat zij ervaring op kunnen doen en in een relatief veilige omgeving met pony’s leren omgaan. Daarbij zal gelet worden op omgaan met de pony in alle klassen, de wijze van voorbrengen, rijden of mennen en het management en de kleding. Maar ook de (jonge) volwassen willen we in de gelegenheid stellen om ons mooie ras ook in de gebruiksrubrieken te laten zien. Door de exterieurkeuring en de gebruiksrubrieken op een keuring te houden hopen we zowel fokkers, gebruikers als liefhebbers samen te brengen en te laten zien hoe veelzijdig “onze Welsh” pony is.

Aan alle Welsh-jeugd van 6 tot en met 17 jaar waarvan de ouders geen lid zijn van het Welsh Pony en Cob Stamboek is er een mogelijkheid om jeugdlid te worden, maar natuurlijk kan dit ook als je ouders al wel lid zijn maar jij met je eigen pony op je eigen naam deel wilt nemen aan de gebruiksrubrieken. Vanaf 12,50 euro per jaar ben je al jeugdlid en het is dan mogelijk om je pony in te schrijven voor de diverse gebruiksrubrieken, de kosten per rubriek bedragen 12.50 euro mits je pony is ingeschreven bij het NWPCS. Dit jeugdlidmaatschap geeft recht om één pony op naam van het jeugdlid te zetten.

Downloads

Protocollen

Overzicht div. gebruiksrubrieken

A. Enkelspan tuigpony’s
B. Dubbelspannen voor tuigpony’s
C. Bestgaande menpony
D. Bestgaande menpony dubbelspan
E. Vierspannen voor pony’s
F. Rijrubriek Sectie A – Ruiter/Amazone tot en met 18 jaar
G. Rijrubriek Sectie B – Ruiter/Amazone tot en met 18 jaar
L. Rijrubriek Sectie A – Ruiter/Amazone ouder dan 18 jaar
M. Rijrubriek Sectie B – Ruiter/Amazone ouder dan 18 jaar
N1. Rijrubriek Sectie C
O1. Rijrubriek Sectie D
P1. Rijrubriek Sectie NWR en WPBR
W. Rijrubriek Engelse stijl
R. Leading rein
S. First Ridden
T. Jonge voorbrengers 4 t/m 7 jaar
U. Jonge voorbrengers 8 t/m 11 jaar
V. Jonge voorbrengers 12 t/m 16 jaar