Vorige week kwam er op facebook een foto voorbij van 2 welsh pony’s voor de arrenslee! Ik herkende de goedgekeurde welsh a hengst Kastanjehof Amico direct. Hoe leuk is het om met je pony’s voor een arrenslee te rijden en wat zullen deze pony’s in het dagelijkse leven doen vroeg ik mij af! Kim de Groot beantwoord deze vragen graag over haar pony’s.
Welke pony’s heb je voor de arrenslee staan?
Links staat Kastanjehof Amico en rechts staat High Flown’s Breezer.
Vertel iets meer over je pony’s, leeftijd, afstamming en karakter
Kastanjehof Amico is een 11-jarige goedgekeurde dekhengst.
Zijn afstamming is Kastanjehof Legacy x Boster Goldleaf.
Breezer is een 5-jarige zoon van Amico en zijn afstamming is Kastanjehof Amico x Bryn Storm.
Voordat ik Amico en Breezer had reed ik met een tweespan shetlanders. Waar ik mee ben begonnen te mennen, omdat ik te groot werd om erop te rijden. Doordat ik graag verder wilde komen ben ik opzoek gegaan naar grotere pony’s. Amico en Breezer kwamen toen op mijn pad en zijn sinds november 2017 van mij. Breezer was toen nog een 2-jarige en daarom ben ik eerst gaan mennen met Amico in enkelspan. Amico heeft mij heel veel geleerd qua mennen.
Met de shetlanders deed ik eigenlijk maar wat en door Amico begon ik dressuurmatig ook meer te leren. Hij is voor een hengst heel erg braaf. Ik kan hem zo los uitspannen op 3 meter afstand van merries en met de training wil hij ook heel hard werken. Ook als ik met Breezer train laat ik Amico weleens los in de bak lopen. Zodat hij ook lekker wat langer buiten kan staan. Dan gaat hij altijd heel jaloers achter de kar aanlopen of chagrijnig in een hoekje staan toekijken.
Tuurlijk, hij blijft een hengst en wil hij zichzelf nog weleens showen, maar dit doet hij nooit als hij aangespannen is. Breezer is juist een stuk rustiger. De meeste mensen vinden Amico altijd helemaal geweldig, maar als ze de pony’s dan in het echt zien dan vinden de meeste juist Breezer de leukste. Ondanks dat Breezer rustiger is, is hij wel een hele harde werker en neemt graag weleens een sprintje. Afgelopen zomer heb ik Breezer beleerd onder het zadel en dit pakt hij heel goed op.

Hoe kwam je op het idee van de arrenslee en bij de uitvoering van dit plan?
De arrenslee is van Johan van Veluw net als de bellen op het tuig. 24 november kreeg ik een appje van Johan met een foto van de slee en een filmpje van de rinkelende belletjes met als grap erbij “zijn jouw pony’s mak?”. Dat hoef je tegen mij geen tweede keer te zeggen, dus ik werd meteen enthousiast.
Ik heb geen idee of hij het als grap bedoelde, maar ik dacht wel dit gaan we nu doen ook! Dus ik en een vriendin Iro hebben gelijk uitgepakt door allebei een kerstoutfit te kopen. Een andere vriendin had ook nog kerstbandages en een bandje met belletjes voor op de neusriemen van de hoofdstellen.
Johan is met de arrenslee en het tuig op zondag 6 december naar mij toegekomen. Ik had de beentjes van de pony’s natuurlijk wel even gewassen en de manen ingevlochten, omdat we zo wel een originele kerstfoto konden maken. De arrenslee en het tuig staat nu ook te koop bij Van Veluw mensport.
Voor de veiligheid hebben we de pony’s eerst even met alleen het bellentuig voor de marathonwagen gespannen, omdat we hier nog remmen op hadden en de pony’s zo even konden wennen aan het lawaai van de bellen en de pluimen.
Hierbij waren de pony’s super braaf dus hebben we ze al vrij snel omgespannen naar de arrenslee. Dit was heel anders trekken voor Amico en Breezer en dit vonden ze in het begin nog wel erg spannend, maar na 2 rondjes was het eigenlijk al goed en liepen de pony’s op eigen benen. Er zit geen rem op de arrenslee en we wilde toch even een rondje dorp rijden, dus hebben we de pony’s weer omgespannen naar de marathonwagen en hebben we met de belletjes een rondje Maarssendorp gereden.

Wat doe je normaal met je dubbelspan pony’s?
Normaal gesproken train ik de pony’s en rij ik wedstrijden. Dit jaar was eigenlijk mijn plan om samengestelde wedstrijden te gaan starten met het tweespan, maar de wedstrijden met de pony’s
staan sinds het indoorseizoen van 2019/2020 op een laag vuurtje. Dit komt omdat ik graag naar het jeugd EK wilde in Lamotte-Beuvron, maar doordat Breezer pas 5 is, is hij te jong om internationaal te starten. Daarom ben ik toen begonnen met het trainen van mijn Gelderse merrie en daarmee ben ik ook selecties gaan rijden.
Ik heb zeker niet stilgestaan met de pony’s. Ik ben met ze blijven trainen en af en toe hebben we nog een wedstrijd meegepakt. Nu les ik met de pony’s bij Berry van den Bosch en Hans Zumbrink en daar leren mijn pony’s en ik heel veel van en merk ik dat ze heel erg vooruitgaan. Ook worden de pony’s beide 1 à 2 keer in de week onder het zadel gereden.
Doe je vaker dit soort ludieke dingen met je pony’s?
Niet vaak, maar ik vind afwisseling wel altijd heel leuk. Als het sneeuwt zet ik de pony’s voor een kinderslee en we proberen ook altijd mee te doen aan de Eperpaardenvierdaagse. Als iemand met iets aparts komt dan ben ik er zeker voor in.

Wil je nog iets toevoegen of een leuk feitje over je welsh pony’s toevoegen?
Door Amico en Breezer ben ik echt gaan leren mennen. Vorig jaar, toen Breezer 4 was, zijn we al clubkampioen van de Voornruiters geworden. En hebben we op het NK mogen rijden. Met Amico ben ik met enkelspan ook heel actief geweest in de jeugd van mendistrict West, daardoor heb ik met Amico op de Strijd der Districten, Paard&koets en 2 keer op het NK pony’s in Oirschot gereden.
Ook heb ik sinds oktober dit jaar er nog een 3e pony bij, Windhoek Scott, ook een zoon van Amico. Hij is precies Amico qua uiterlijk en gedrag, soms moet je twee keer kijken wie wie is. Scott is bijna 2,5 jaar en ben ik nu rustig, spelenderwijs aan het trainen om in de toekomst een span te kunnen vormen met Amico en Breezer. Verder hou ik het leven van mijn pony’s en paarden bij op een instagrampagina, kimdegroothorses.
Bron: NWPCS
Foto’s: Eigen bezit van Kim de Groot