Henk Ebbers ziet voordelen in huidige opzet verrichtingsonderzoek

0
1869
Henk Ebbers, Westerhuis Mercury & Sloot's Sir Thor fokkers en amazones
V.l.n.r. Westerhuis Mercury, Nina Donker, Henk Ebbers, Pieter van Laarhoven, Frans Loverbos, Marjolein Ebbers en Sloot's Sir Thor.

Twee NWR-hengsten in (mede)eigendom van Henk Ebbers slaagden op 14 november voor het examen van het verrichtingsonderzoek in IJsselmuiden. Westerhuis Mercury werd de verrichtingstopper met 59,5 punten op de voet gevolgd door Sloot’s Sir Thor met 59 punten.

H. Westerhuis is de fokker van Westerhuis Mercury (Steerwolde’s V.I.P. x Kielshoop Honeyhill). “Op de hengstenkeuring was Mercury nog niet van ons”, vertelt Henk Ebbers. We hebben hem hier voor eigenaar Jan Willem Sloof getraind voor de hengstenkeuring en waren op de hoogte van zijn kwaliteiten. Na de hengstenkeuring hebben we hem overgenomen.”

Sloot’s Sir Thor (Westerhuis Zorro x Heitrak’s Marvin) werd door Frans Loverbos gefokt. Als veulen werd hij nationaal veulenkampioen en op de afgelopen hengstenkeuring werd Thor Hengst met de Beste Draf. “Samen met Pieter en Lonneke van Laarhoven kochten we Thor als veulen van zijn fokker.”

Spermakwaliteit controleren

Na de hengstenkeuring in februari kregen de aangewezen hengsten bij Ebbers even een rustperiode, waarin ze wat minder getraind werden. “We zijn wel met ze naar Utrecht geweest om de kwaliteit van de sperma te laten controleren. Dat is niet verplicht, maar ik wil zelf altijd wel graag weten hoe het ervoor staat. Dat vind ik ook eerlijk naar de fokkers. Het zegt niet alles, want ik heb ook wel meegemaakt dat een hengst met goede kwaliteit sperma niet goed bevruchtte en andersom. Maar het zegt wel veel.”

Na de rustperiode werden de hengsten rustig zadelmak gemaakt. Daarnaast hebben de zowel Mercury als Thor ieder gedekt en zijn er van hen inmiddels ieder zestien merries dragend.

“NWR-hengsten zijn, zodra ze aangewezen zijn toegelaten tot de dekdienst. De nakomelingen van de merries die dat jaar door de aangewezen hengst gedekt worden, krijgen het jaar er op hetzelfde stamboekpapier als een nakomeling van een oudere NWR-hengst die al voor het verrichtingsexamen is geslaagd. Zo kreeg ik afgelopen februari ook de hengst Floris van den Hout aangewezen en hij heeft ook gedekt. Zijn veulens krijgen dus ook een volwaardig NWR-papier. Hij is echter vóór het verrichtingsonderzoek al verkocht en zal dus volgend seizoen niet meer aan de eisen van het stamboek voldoen. Dan moeten ze wel examen hebben gedaan en bovendien deelnemen aan de hengstenkeuring in 2021.”

Westerhuis Mercury

Westerhuis Mercury met Nina Donker

Toen de hengsten zadelmak waren, vroeg Ebbers aan Nina Donker om Mercury verder te trainen. “Nina studeert aan de universiteit, maar door Corona zat ze deze zomer thuis. Ze rijdt hier al langer pony’s en hengsten. Zo heeft ze eerder Castenrayseweg Charmeur gereden, ook in het verrichtingsonderzoek. Ze is een heel handige amazone.”

De hengsten werden in de zomerperiode, tijdens het dekseizoen, maximaal drie keer per week gereden. “Half augustus was het dekseizoen voorbij en toen zijn we ook de training gaan opvoeren. In september was de eerste verrichtingsdag ook al. Mercury heeft zich op alle verrichtingsdagen goed laten zien, maar dat geldt ook voor Thor”, zegt Ebbers. Hij voegt nog toe: “Thor heeft overigens in de herfst nog wel een merrie van Houdringe’s Raspoetin gedekt. Die merrie vliegt volgend jaar naar haar nieuwe eigenaren in Australië waar ze dan haar veulen zal krijgen. Dan is het daar voorjaar.”

Sloot’s Sir Thor

Sloot’s Sir Thor met Marjolein Ebbers

Nadat Thor zadelmak was, hebben er verschillende amazones op gereden, zo ook Ilona de Bruyn. In de zomer, toen ze net 13 was geworden, is mijn dochter Marjolein op Thor gaan rijden. Dat ging heel goed. Op de eerste verrichtingsdag heeft Ilona Thor nog voorgesteld. Ik wilde even aankijken hoe Thor het in de entourage zou doen en tussen de andere hengsten. Hij deed het super. Op de volgende twee beoordelingsdagen en op het examen heeft Marjolein de hengst voorgesteld.”

Trotse vader

“Ja tuurlijk ben je dan extra trots als je eigen dochter een hengst rijdt in het onderzoek. De eerste keer was Marjolein wel zenuwachtig. Ze had een wit snoetje. Ik zei haar ‘blijf ademen, blijf ademen, …’ Maar de pony liet haar niet in de steek en de spanning vloeide snel af. Het is geen gekke pony, een echte goedzak. En de commissie was ook enthousiast over de beide amazones. Tijdens de beoordelingsdagen hebben ze goede feedback gekregen. Iedere keer was er na zo’n beoordeling een kort gesprekje met de commissie, waarbij ze tips geven om in de training mee aan de slag te gaan. En dan proef je wel of ze het zien zitten. Met de hengsten, maar ook met de amazones. Op het eindexamen vroegen ze me nog hoe oud Marjolein nu eigenlijk is.”

“Ook het lijntje springen ging goed. Beide pony’s springen goed en de techniek van Thor is echt heel goed. Hij vindt het springen ook heel leuk; hij trekt echt op de hindernis aan. In de eerste beoordeling hoeven ze nog niet te springen. We hebben pas na die dag de hengsten thuis voor het eerst een sprongetje laten maken. Omdat het goed ging hebben we dat niet heel vaak geoefend. Ik vind ze ook nog vrij jong om dat al veel te oefenen. Gelukkig pakken ze het in het verrichtingsonderzoek goed aan door heel simpel te beginnen en het langzaam wat op te trekken.”

Voordeel

Het is nu het vierde jaar dat het stamboek de hengstenhouders zelf de pony’s laat trainen en naar de beoordelingsdagen en het examen te komen. “Ik vind het een voordeel van hoe het daarvoor was, maar je hoort er wisselende geluiden over die ik ook kan begrijpen. Hiervoor bracht je een hengst weg, had je er dertig dagen geen werk aan en kon je ze daarna als goedgekeurde hengst ophalen. Natuurlijk kwam je tussendoor wel kijken naar de vorderingen. Maar ik vind het wel fijn hoe het nu gaat. Toen was het verrichtingsonderzoek in maart en dat vind ik wel heel vroeg. Het zijn rijpony’s en die moet je daarna toch door blijven trainen. Het is nu wat vaker heen-en-weer rijden met zo’n hengst, maar ik vind het goed zo.”

Het verrichtingsonderzoek bestaat dus nu uit drie beoordelingsdagen in september tot en met november. Het eindexamen is dan in november. “Dan kom je op vrijdag met zo’n pony aan en rijdt een proefexamen. Ze gaan die nacht daar op stal en worden dan ook beoordeeld op stalgedrag. De volgende dag is het examen. Normaal is dat een heel evenement, waar de fokkers kunnen komen kijken. Dit jaar was het wel een beetje een trieste bedoening door de Corona-regels en zonder publiek. Maar je moet het er mee doen. Het is ondanks alles toch weer mooi georganiseerd zo.”

Na het examen hebben Mercury en Thor een korte vakantie gehad en nu worden ze weer rustig doorgetraind. “Uiteindelijk moeten het toch sportpony’s worden”, zegt Ebbers. Normaal zouden we ze ook doortrainen omdat ze zich in februari op de hengstenkeuring ook onder het zadel moeten laten zien. Maar dat is voor de editie 2021 geschrapt en we hoeven ze alleen aan de hand te tonen.”

Belangstelling

“Beide hengsten zijn fijne pony’s die bovendien afgelopen jaar hebben bewezen heel goed te bevruchten. Ik was heel blij met de uitslag op het examen. Er was maar een half puntje verschil tussen beide hengsten en ik had het niet gek gevonden als ze andersom hadden gestaan. De hengsten hebben beide heel positieve uitschieters. Zo heeft Thor een heel goede galop en hij kan goed springen. Mercury heeft weer een heel goede stap en hij heeft mooi vrij bloed met Steerwoldes V.I.P. als vader en Kielshoop Honeyhill als moedersvader. Ondanks dat ze op de komende hengstenkeuring niet onder het zadel getoond worden, verwacht ik wel dat er weer belangstelling voor ze zal zijn komend dekseizoen. Ze hebben zich in het verrichingsonderzoek toch ook al bewezen”, besluit Henk Ebbers.

Foto’s: Vivian Hesen Fotografie