Speciale sportpony: Kompas Gerwin

0
1649

Iedereen kent wel een speciale sportpony van wedstrijden of omdat deze de hele familie door is gegaan en met iedereen prijzen binnen sleept. Daarom verdienen deze pony’s hun eigen rubriek.

Deze keer is de men pony Kompas Gerwin aan de beurt van Onne en Natasja Verheul.

Paspoort

Naam: Kompas Gerwin
Welsh A
Leeftijd: 19
Afstamming:
vader: Sumrin Thor
Moeder: Gwenny vm: Revel Paul-Jones
Fokker:A.M. Maat
Eigenaar: Onne en Natasja Verheul

Hoelang is Gerwin al in jullie bezit?
Sinds 2005 wij hebben hem als 4 jarige gekocht.

Hoe is Gerwin op jullie pad terecht gekomen?
Wij waren op zoek naar een spanmaatje voor onze andere Welsh pony Lady Tessa. We waren al bij meerdere pony’s wezen kijken, maar daar zat geen één pony tussen die ons aansprak en bij onze andere pony paste. We wilden graag een schimmel, omdat onze andere pony een vos is.

In een advertentie op Marktplaats werd Gerwin aangeboden. Het gezin waar hij van was, had een dochter die met hem was begonnen, maar zij groeide zo snel dat de pony eigenlijk al te klein voor haar was. We zijn er heen gegaan en hebben met hem daar voor de wagen gereden. Hij sprak ons meteen aan.

Op welk moment werd duidelijk dat Gerwin heel speciaal was?
Vanaf het begin was duidelijk dat Gerwin een heel sterk karakter had en dat het een bijzondere pony was. In het begin hebben we vooral tweespan gereden en een aantal jaren mee gedaan aan de Eper vierdaagse. Vooral bij de intocht hadden we aan Gerwin onze handen vol. Hij genoot van de aandacht en aan de andere kant vond hij het heel spannend. Vooral de geluiden vond hij erg spannend en werd er heel heet van.

Tijdens buitenritten kon hij van de gekste dingen schrikken en dan kon hij heel heftig reageren. Een shetlander die aan komt gerent, een boomstronk langs de weg of in een weiland. Hierdoor zijn we regelmatig in volle galop de andere kant op gegaan. Niet geheel vrijwillig.

Tijdens wedstrijden was hij in het begin heel gespannen en dat uit zich bij hem door het aantrekken van zijn onderlip. Hierdoor lijkt het vaak alsof hij zijn mond open heeft. In het begin was het vooral meedoen dat belangrijk was, maar na een jaar of 2 reden we steeds vaker in de prijzen. We hadden toen al wel in de gaten dat Gerwin een hele bijzondere pony was. Hij is heel serieus en weet wanneer het belangrijk is om net een stapje meer te doen.

Wat zijn jullie grootste successen?
Gerwin heeft in 2011 voor het eerste uit mogen komen op de Hippiade in de vaardigheid klasse L. Deze schreef hij meteen op zijn naam. Dat was met Onne Verheul aan de leidsels. In 2013 volgende het eerste Apeldoorns Kampioenschap met Onne Verheul. Ook in 2014 won hij de Hippiade in de vaardigheid klasse ZZ met Natasja Verheul en het Apeldoorns Kampioenschap met Onne Verheul. In 2016 herhaalde hij deze knappe prestatie nog een keer.

En ook in 2017 won hij met Onne Verheul de Hippide, in 2018 werd hij 2de en in 2019 won hij wederom de hippiade en het Apeldoorns kampioenschap. In de dressuur loopt Gerwin in de klasse Z. Ook hierin heeft hij meerdere goede resultaten behaald. Hij wordt nog steeds sterker en vindt de dressuur ook steeds leuker worden.

Naast de vele successen is Gerwin ook gewoon een familie pony?
Gerwin heeft in het verleden meerdere ruiters op zijn rug gehad. Onder het zadel heeft hij geen wedstrijden gelopen, maar veel buitenritten gereden en hij is mee geweest naar de club.

Gerwin is echter niet echt een kinderpony. Hij maakte het zijn ruiters niet echt makkelijk. Helaas waren de meeste kinderen al snel te lang voor hem. De laatste jaren wordt er alleen nog met hem gemend.

Wat is de leukste herinnering die jullie aan Gerwin hebben?
We hebben met Gerwin altijd alleen dressuur en vaardigheid gereden. Sinds een jaar of 4 rijden we in de winter 1 indoormarathonwedstrijd met hem. Echt alleen voor de lol. De eerste keer was in Wenum-Wiesel in de Oranjehal. Een van de hindernissen bestond uit grote wijnvaten met pompoenen en andere dingen erop. Onne stuurde Gerwin heel enthousiast de hindernis in en daar begon de verwarring. Onne wilde naar links en Gerwin naar rechts. Het werd dus rechtdoor en daar stond een groot vat. Met de nadruk op stond. Toen ze klaar waren, zag deze hindernis er iets anders uit dan aan het begin.

Gerwin kreeg de smaak te pakken en later dat jaar reed Onne voor de eerste keer mee op DAP in Utrecht en mocht aan het eind van de dag mee rijden in de Grand Finale. Gerwin zag de hindernis die gereden moest worden en ging als een raket van start. Er was bijna geen houden aan. En aan de grijns op Onne zijn gezicht was te zien dat hij er net zo vele plezier in had. Sindsdien rijden we elk jaar 1 mini-indoormarathon.

Wil je nog iets toevoegen of extra vermeld hebben?
Gerwin is nu 19 jaar en nog steeds zien we hem elk jaar beter en sterker worden. Niet alleen in de vaardigheid maar ook in de dressuur laat hij steeds meer zien wat hij kan. We rijden nu sinds een jaar in de klasse Z en dat gaat steeds beter.

Gerwin vindt het zelf ook steeds leuker worden. Op wedstrijd gaan met Gerwin is altijd een feest. Onne wast hem de dag van te voren van top tot teen en dan gaat hij in zijn super schone en dik opgestrooide stal. De volgende dag komt hij er nog steeds spierwit uit. Het lijkt dan net of hij er heel trots op is dat hij schoon is gebleven.

Hij gaat altijd als eerste op de vrachtwagen en als we aan komen op de wedstrijd, heeft hij altijd zijn halster af gedaan. Tijdens het losrijden kan hij een beetje lui en laconiek zijn, maar zodra je de ring in gaat, is dat helemaal weg. Iets wat het rijden de eerste dressuuronderdelen en poorten bij de vaardigheid er niet altijd makkelijk maakt.
We hebben een heel leuk contact met zijn Fokker. Hij komt bij belangrijke wedstrijden kijken en is super trots op zijn fokproduct.