Wat is een IBOP? En hoe bereid je erop voor?

0
1779
Hindriëtta Lamein met Kastanjehof Jip. Foto: Freerk Boskers
Hindriëtta Lamein met Kastanjehof Jip. Foto: Freerk Boskers

Op 30 november 2019 wordt op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo de IBOP gehouden. De sluitingsdatum van inschrijving is dinsdag 12 november. Maar wat is dat eigenlijk, de IBOP?

Pony’s die op de Centrale keuring keur zijn geworden, worden kroon op het moment dat ze minimaal een B-premie hebben behaald in de IBOP. Andersom kan ook: pony’s die geslaagd zijn voor de IBOP met minimaal een B, worden op de keuring meteen kroon in plaats van keur.

Individueel Bruikbaarheid Onderzoek Pony

De IBOP is een aanlegtest voor de (jongere) pony. Door middel van een eenvoudige proef wordt de aanleg van de pony voor de sport getest. Een pony kan de IBOP onder het zadel of aangespannen afleggen. In totaal kunnen er maximaal 100 punten worden behaald, bij 70 punten is een pony geslaagd.

Als wordt gekozen om de pony onder het zadel deel te laten nemen, dan moet deze een dressuurproefje laten zien en een aantal hindernissen springen. In de rijproef beoordeelt de jury de pony op haar gangen: stap, draf en galop. Verder krijgt de pony cijfers voor haar houding, souplesse en impuls en word er gekeken naar voorzichtigheid en instelling bij het springen.

Wordt de pony voorgesteld in de aangespannen proef, dan wordt zowel een menproef als een vaardigheidsproef gevraagd. In de aangespannen proef wordt de pony beoordeeld op stap, draf, galop, houding, werkwilligheid, wendbaarheid en aanleg als aangespannen pony.

De minimale leeftijd van de pony’s is 3 jaar vanaf 1 oktober voor zowel deelname aan de rij- als aan de aangespannen proef.

Voorbereiden op de IBOP

Veelal wordt de pony voor een gelegenheid als een IBOP beleerd en/of tegen die tijd pas voorbereid. Dan is het zeker geen sinecure een proef in een vreemde omgeving af te leggen. Daarom wordt er geadviseerd de training tijdig te starten en de pony te laten wennen aan het rijden in een binnenmanege. Daarbij moet als de pony de rijproef gaat afleggen, zeker een paar keer een oefenparcours gesprongen hebben, bij voorkeur in een binnenmanege.

Lees meer over de IBOP en download het inschrijfformulier en de betreffende proeven via de onderstaande link: