Brexit houdt de gemoederen flink bezig. Horse & Hound (H&H) publiceerde deze week het artikel Horse movement receives green light post-Brexit. Onderstaand de vertaling van het artikel.
~
Paarden uit Groot-Brittannië kunnen naar en van de EU verplaatst worden in het geval van een no-deal Brexit op 31 oktober. Dit dankzij GB dat voor de tweede keer de status op de lijst veiligstelt.
EU-lidstaten hebben in april de Britse status, die hoge bioveiligheids- en diergezondheidsnormen erkent, toegekend, maar dit gold niet voor de uitgestelde Brexit-datum van 31 oktober. In april reageerde een woordvoerder van de Britse Paardensportbond BEF aan H&H dat dit niet onredelijk zou zijn als er bijvoorbeeld vóór oktober een uitbraak van een besmettelijke paardenziekte zou komen. Dit zou de gezondheidstoestand van onze paarden beïnvloeden en daarom een belangrijke overweging zijn geweest voor EU-staten.
Acceptatie
Het permanente EU-orgaan voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders bevestigde de acceptatie van de Britse status op vrijdag (11 oktober) nadat het de voor een ‘derde land’ vereiste gezondheids- en bioveiligheidsverzekeringen had bereikt.
Een woordvoerder van Defra (Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken) zei dat de stap ‘gewenste duidelijkheid’ zal verschaffen aan de wereldleidende boeren en voedselproducenten.
Als de status op de lijst is bevestigd en GB de EU zonder deal verlaat, moet ieder paard dat van Groot-Brittannië naar de EU gaat, inclusief paarden die er naar wedstrijden gaan, een gezondheidscertificaat hebben en de EU via een grensinspectiepost binnenkomen. Paarden die niet zijn geregistreerd bij een door de EU erkend stamboek of nationale paardensportfederatie, hebben ook een door de overheid uitgegeven reis-identiteitsbewijs en een paspoort nodig.
Richtlijnen
Milieusecretaris Theresa Villiers voegt toe: “Dit is goed nieuws voor Britse bedrijven. Het toont onze zeer hoge normen voor bioveiligheid en diergezondheid, die we zullen blijven handhaven en verbeteren nadat we de EU hebben verlaten. Als u of uw bedrijf dierlijke en dierlijke producten importeert of exporteert, willen we ervoor zorgen dat u klaar bent voor Brexit. In onze richtlijnen staat wat u moet doen om te blijven handelen nadat we de EU hebben verlaten.”
De richtlijnen zijn van toepassing in het geval van een no-deal Brexit.
Prioriteit
“Onze topprioriteit blijft de Brexit eind oktober, en onze voorkeur gaat uit naar een onderhandelde deal. Het is echter de taak van een verantwoordelijke regering om ervoor te zorgen dat we klaar zijn voor vertrek zonder deal en zonder verdere zinloze vertragingen”, aldus Villiers.
De Defra-woordvoerder voegt eraan toe dat als GB met een deal vertrekt, deze niet van kracht gaan tijdens de implementatieperiode van de deal. “Om bedrijven en burgers zekerheid te bieden, blijven gemeenschappelijke regels van kracht tot het einde van de implementatieperiode, wat betekent dat bedrijven onder dezelfde voorwaarden kunnen handelen als nu tot het einde van 2020,” besluit hij.
~
Bron: Horse & Hound
Vragen over Brexit?
Heeft u specifieke vragen over de Brexit en wat het voor u kan betekenen? Mail ze naar webredactie.nwpcs@gmail.com.