Het keuringsreglement nader uitgelegd

0
2472
wit tenue

De regionale keuringen van het Welsh Stamboek (NWPCS) staan voor de deur en daar hoort een keuringsreglement bij.

Hierboven kan men het volledige keuringsreglement downloaden. Onderstaand een samenvatting:

  • De begeleiders van de pony’s dienen correct gekleed in volledig wit tenue in de keuringsbaan te verschijnen.
  • Bij de individuele presentatie van de pony is een tweede begeleider (eveneens in volledig wit tenue) toegestaan, maar niet bij het rondstappen in de groep.
  • Binnen de keuringsbaan is een zweepje met een maximum lengte van 75 cm óf een klein rammeldoosje (dus géén plastic flessen en dergelijke) toegestaan.
  • Andere hulpmiddelen zijn verboden.

Bovenstaande tekst is met name voor wat betreft de kleding op verschillende manieren uit te leggen, daarom heeft het bestuur de volgende toelichting opgesteld:

Reclame uitingen

Reclame uitingen en het plaatsen van stalnamen op de kleding is toegestaan mits het er gedistingeerd opstaat. Op de voorkant van een blouse, trui of T-shirt is het toegestaan om op borstzakhoogte een kleine reclame of een stalnaam te dragen alsook op een stropdas. Op de rugzijde van een blouse, trui of T-shirt mag ook reclame of de stalnaam gedragen worden.

Volledig wit tenue

Het tenue moet verder volledig wit zijn, dus een van mouwen voorzien wit T-shirt, blouse of trui. Hier overheen mag een witte bodywarmer, wit vest of witte jas gedragen worden, gilletjes in een andere kleur dan geheel wit is NIET toegestaan. Ook de broek, voorzien van lange pijpen of rok tot over de knie, moet volledig wit zijn zonder reclame uitingen, naamsaanduidingen of sierlijke stiksels.

Schoeisel mag in alle gedistingeerde kleuren gedragen worden zoals wit, grijs, zwart, bruin of donkerblauw. De kleuren schoeisel die absoluut NIET zijn toegestaan zijn alle fluorescerende kleuren en alle ander opvallende kleuren zoals bijvoorbeeld, rood, helblauw, geel, groen, roze, etc.

Het toiletteren van de pony’s

Als fokker/eigenaar wil je er natuurlijk dat de pony zo mooi mogelijk in de keuringsbaan verschijnt. Naast een goede verzorging en de juiste training geeft het vakkundig toiletteren de finishing touch, maar ook voor het laatstgenoemde zijn er duidelijke regels en dit keer vanuit
de overheid. Vanwege het welzijn van de pony’s is het uitdrukkelijk verboden om de oren volledig uit te scheren en om de tastharen te verwijderen. Het NWPCS is als stamboek verplicht om hier zorgvuldig op toe te zien.

Tastharen

Rond de mond en de neus heeft een paard speciale tastharen. Omdat een paard niet kan zien wat hij eet, gebruikt hij deze tastharen onder andere om nauwkeurig onderscheid te kunnen maken tussen wat hij kan eten en wat niet. Ook bij de ogen heeft een paard tastharen, deze zijn ervoor om het oog te beschermen. Als de tastharen worden aangeraakt gaat het oog dicht en kan de lens niet beschadigd worden. Deze tastharen zijn dus zeer belangrijk en daarom is het verboden om tastharen korter dan 1 cm te scheren of knippen. Het streven is zelfs om ze helemaal niet te verkorten

Oren

De binnenkant van de oren is behaard om het oor te beschermen tegen binnendringend vuil, ook dempen de haren het geluid. Scheer de oren dus niet. Je kunt het oor bijwerken door de oorschelp in de lengte dicht te vouwen en het haar dat eruit steekt af te knippen. Voor het knippen gebruik je een afgeronde schaar en knip je in de richting van de oorpunt om te voorkomen dat de punt van de schaar het oog kan raken.

Naleving regels

De ringmeester(s) zal toezien op naleving van deze regels en indien nodig bij niet correct geklede begeleiders of onjuist getoiletteerde pony’s de toegang tot de ring weigeren.