Voorbeschouwing Centrale Hengstenkeuring 2018

0
3766

Interessant aanbod jonge hengsten CHK 2018

Op 9 en 10 februari is het weer zo ver, de jaarlijkse hengstenkeuring van het NWPCS in het KNHS centrum te Ermelo. Een evenement waar menig Welsh liefhebber naar uit kijkt, benieuwd naar de nieuwe hengsten, het weerzien van de oudere stamboekhengsten, de ontmoeting met collega fokkers / vrienden.  Fokkers en eigenaren die langzaam toewerken naar het doel waar ze misschien al drie jaar naar toe werken en het laatste half jaar heel intensief mee bezig zijn: de hengst naar de keuring!
Net als vorig maken 110 hengsten dit jaar hun opwachting voor de jury, gaan de strijd aan om de felbegeerde stamboekinschrijving.  Bij de aanmeldingen zien we wel een verschuiving qua aantallen per sectie, in 2017 had de sectie NWR de meeste jonge hengsten maar nu spant de sectie A de kroon met maar liefst 43 stuks!

Sectie A
Zoals gezegd 43 aanmeldingen bij de sectie A waarvan 34 driejarigen, hierbij zijn 8 hengsten niet op Nederlandse bodem geboren. Zo op het eerste gezicht veel variatie in de afstamming, want in deze groep is er sprake van 27 verschillende vaders en 49 verschillende grootvaders.  Uitschieters met 3 zonen in de ring zijn Shore Brooks Hot’n Spicy, Ysselvliedt’s Helicon en Ysselvliedt’s Irresistible gevolgd door  Vechtzicht’s Hywel met  2.  Om alle grootvaders bij langs te gaan op deze plek is een beetje te veel van het goede, verhoudingsgewijs komen er veel Springbourne hengsten voorbij. Ook in de groep van vier jaar en ouder een heel interessant aanbod variërend in de leeftijd van 4 tot 25 jaar! Geboortegrond is aardig verdeeld, 4 komen uit Nederland en 5 uit het buitenland.

Sectie NWR
De NWR’s zijn ook goed vertegenwoordigd met 22 driejarigen en 3 vierjarigen en een vijfjarige. Veertien verschillende hengsten tekenen voor het vaderschap van deze jongelingen met als topaanvoerder Coelenhage’s Purioso. Hij heeft  vier zonen op de keuring,  gevolgd door Leuns Veld’s Zandro  met drie zonen. Bij de grootvaders zowel via vaders- als moederszijde zien we veel bekende namen voorbijkomen, zoals b.v. Orchard Red Prince die vijf kleinzonen in de baan heeft maar daarnaast ook 1 zoon. Heitraks Marvin, enkele jaren geleden zelf nog topaanvoerder maar nu duidelijk in de grootvaderrol aanwezig, komen we vijf keer tegen grootvader. Verona Bo-Gi, Kooihuster Samme en Coelenhage’s Let’s Be the Best doen het ook goed als grootvader dit jaar.

 

Sectie B
In de sectie B zijn 20 driejarigen aangemeld en vier oudere hengsten, overwegend fokprodukten van Nederlandse bodem, slechts vier imports. 24 hengsten van 20 verschillende vaders waarbij Störtebekers Dorkas tekent voor het vaderschap van drie zonen en Nilanthoeve’s Zippo en Boston Bonaparte elk voor twee. Bij de grootvaders zien we dientengevolge ook een grote verscheidenheid aan namen, Breeton Dai doet het hier nog altijd goed, hij komt zes keer voor in de lijst van grootvaders. Andere bekenden zijn die we hier meerdere keren tegen komen zijn o.a. Woldberg’s Bart, Wolling’s Dante, Den Bramel’s Rio, maar ook Hilin Etifford, Heaton Romeo, Moelview Rioja en Eyarth Tacoma om maar wat te noemen.

 

Sectie C
Bij de sectie C verschijnen er 4 driejarigen in de baan en 3 vierjarigen, het gaat hierbij om twee in Nederland gefokte hengsten en vijf importhengsten. Zeven hengsten en zeven verschillende vaders, in de afstamming van de driejarigen komen we bekende stalnamen tegen zoals Parvadean, Abercippyn, Synod, Donys en Popsters. En dit jaar ook een zoon van showbink Glebedale Razamataz in de baan. Bij de oudere nieuw aan te keuren hengsten een 4-jarige, zesjarige en elfjarige hengst, bekende namen in de pedigree daar b.v. Parvadean, Fronarth en Dycott.

 

Sectie D
In de rubriek driejarigen een bekende in de baan, een zoon van Trefaes Bradpit uit een merrie van Trefaes Black Flyer, al diverse keren aanwezig bij youngstock shows. En dan een zevenjarige inschrijving, vader Thorneyside the Magic Man uit een merrie van Thorneyside the Jackpot.

Sectie WPBR
Binnen de sectie WPBR zijn 6 driejarigen, 1 vierjarige en  1 zesjarige aangemeld, waarbij we natuurlijk weer bekende NWR namen in de afstamming zien zoals o.a. Desperado,  Bijsterhof’s Diamond Dancer, Orchard Red Prince, Heitrak’s Marvin,  en Orchard (G) Wildeman. Maar bijvoorbeeld ook de sectie B hengst Nilantshoeve’s Zippo en de Duitse hengst Golden Rock.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here