IBOP 2017

0
2247

Drie merries definitief keur

Op 2 december werden in het Gelderse Putten de IBOP proeven verreden. Een mooi aantal van 16 aangemelde pony’s, 14 die de proef aflegden waarvan er 10 geslaagd zijn. Heel positief dat niet alleen voorlopig keurmerries ingeschreven worden! De beoordeling was in de vertrouwde handen van Marinus van Dam, Gerda Bos en Gerard van Mil, allen lid van de rijtechnische commissie.

De hoogste punten kwamen op naam van Heidepeel’s Sydney met Demi Breukink in het zadel. De voshengst van Equus Raspoetin liet een nette verrichting zien en kreeg daarvoor 82 punten en een AA klassering. Daarnaast scoorden 2 pony’s een mooie A. Een AA, A of B klassering geldt als geslaagd voor de proef. Leuke opvallendheid is dat merrie Orissa’s Lilo, een zoon én een kleinzoon (de beide Heidepeel pony’s) gedrieën meededen.De jury spreekt van dooreengenomen een goed stel pony’s die zich fijn laten rijden. Toch zijn er ook enkele zorgen, met name over de kwaliteit van de stap en de draf. Het gaat om zowel ruimte, souplesse, regelmaat als buiging van het achterbeen. Hier zal de fokkerij zich over moeten buigen, maar tevens het te snel een pony met de hals in een bepaalde houding willen rijden, is van invloed op de beweging. Houd het voorwaartse in de gaten, dat is de basis. Ook bij het mennen was in een enkel geval bijvoorbeeld de stap te kort en kwam het achterbeen niet in op het voorbeen. Twee pony’s kwamen in de springproef niet rond en hebben daarom geen volledige IBOP afgelegd.

De juryleden willen graag meegeven dat een goede voorbereiding loont in de IBOP. Bij enkele pony’s was dit prima in orde, bij anderen was iets meer voorbereiding en bevestiging gewenst. In de springproef worden geen moeilijke dingen gevraagd, maar combinaties die minder gewend zijn te springen lopen daardoor toch tegen lagere punten aan. Overigens wordt dit ook gezien in het bredere verband dat in Nederland een grote nadruk ligt op dressuur, zowel bij instructie alsruiters.

Tekst: Tirza Walta | Foto’s: Vivian Hesen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here