KNHS DIVOZA CUP 2016

0
957

 

“Veelzeggend is dat de gastamazones bijna ruzie maakten over wie er in het zadel van PIPPINS PRIDE A.T. mocht stappen”

KNHS-DIVOZA FINALE:
PIPPIN’S PRIDE, ODONKER S EN FENIX KAMPIOEN

En dat is drie! Wederom wint Turfhorst Pippin’s Pride met Kimberley Pap in het zadel zijn leeftijdscategorie in de KNHS Divoza competitie voor Jonge Dressuurpony’s. In de vandaag verreden finale te Kootwijk was de Welsh-hengst onbetwist de beste bij de zesjarigen. De expressieve vos Odonker S onder Demy Kurstjens pakte de titel bij de vijfjarigen, terwijl Oosterbroek Fenix, met Robin Heiden in het zadel, eerste werd bij de vierjarigen.

De finale van de KNHS-Divoza competitie vond plaats tijdens De Centrale Keuring van het Nederlands Welsh Pony en Cob Stamboek (NWPCS). Dat stond ook dit jaar garant voor een sfeervolle entourage en grote publieke belangstelling. De jury werd gevormd door Arie Hamoen en Monique Peutz. Zij werden in de finale bijgestaan door drie dressuuramazones die hun sporen ruimschoots hebben verdiend: Jeanine Nieuwenhuis, Michelle van Lanen en Anne Meulendijks. De vijf beste pony’s van elke leeftijdscategorie werden door twee van de drie gastamazones overgereden en hun cijfers telden mee in de eindbeoordeling. Al met al een zeer interessant schouwspel en terecht, want de Divoza Cup is een ware kweekvijver voor talentvolle ponycombinaties.
De groep zesjarigen was in de breedte de sterkste, een positieve ontwikkeling, want dat betekent dat deze talentvolle dressuurpony’s nu nog behouden zijn en hopelijk blijven voor Nederland. “Bij de vijfjarigen hadden we een mooie kopgroep, bij de vierjarige pony’s was het iets meer zoeken. Misschien is daar toch wat te ruim geselecteerd in de voorrondes”, aldus Arie Hamoen, die credits geeft aan de enkele C-pony’s die vandaag de finale wisten te bereiken. “Hele fijne ‘kleintjes’, die actief liepen en over een goed achterbeen beschikten.”

PIPPIN’S PRIDE
Kimberley Pap grossiert inmiddels in Divoza staatsiedekens, want Pippin’s Pride kreeg deze dus voor de derde keer op rij opgelegd. Het duo is ook al opgenomen in het A-kader en mocht op een haar na deelnemen aan het EK voor pony’s, dat momenteel in Denemarken plaatsvindt. Maar met het winnen van de gouden medaille bij de jonge dressuurpony’s was Kimberley Pap ook heel blij. “Natuurlijk hoop je dat het lukt, maar dat weet je nooit van tevoren. Pippin liet zich heel goed zien en we wonnen, voor de derde keer op rij!”, reageert de 16-jarige amazone, die daarmee met haar laatste internationale jaar bij de pony’s bezig is. Veelzeggend is dat de gastamazones bijna ruzie maakten over wie er in het zadel van Pippin’s Pride mocht stappen. Anne Meulendijks had dat geluk en vertelt: “Ik heb hem als vierjarige ook gereden. Hij heeft in die twee jaar enorm veel vooruitgang geboekt. Het is bijzonder dat zo’n jonge pony al zo ver is in africhting. Echt genieten om daar op te rijden.”

ODONKER S
Bij de vijfjarigen trok Odonker S met de ervaren Demy Kurstjens aan het lange eind. De amazone was daar dolblij mee. “Eindelijk”, lacht ze breeduit. “Ik doe bijna elk jaar mee, maar werd altijd tweede. Nu ben ik achttien jaar, doe voor het laatst mee en heb ik gewonnen.” De amazone zal de talentvolle Duitse Rij Pony vanwege haar leeftijd niet lang meer rijden. “Hij is te koop. Ik weet zeker dat een jonge ruiter of amazone er heel veel plezier van kan hebben. Het is zo’n aparte pony: hij heeft talent, souplesse, kracht, wil graag lopen: het is echt een potentiële EK-pony.” Daar was gastamazone Michelle van Lanen het mee eens. “Odonker is superfijn te rijden, vooral de galop is heel goed. Hij heeft veel go, balans en schakelvermogen en ook nog een topinstelling.”

OOSTERBROEK FENIX
Bij de vierjarigen moest uiteindelijke winnares Robin Heiden met Oosterbroek Fenix een poosje wachten op haar huldiging. Door een rekenfout werd namelijk in eerste instantie Goldwinshoeve Valerion met Marten Luiten in het zadel als winnaar binnengeroepen. Het verschil bleek slechts één punt, maar dus wel in het voordeel van New Forester Fenix. Een grote verrassing voor zijn amazone, die ’s morgens net voor aanvang van het eerste onderdeel nog van haar pony was gevallen. “Hij vond het een beetje spannend”, legt Robin uit. “Ik mocht gelukkig doorrijden, maar had nooit verwacht dat ik zou winnen.” Jeanine Nieuwenhuis reed de zwarte in de finale. “Hij heeft veel kwaliteit in alle drie de gangen. Ik heb twee tienen gegeven vandaag. Voor Pippin’s Pride en voor Fenix, echt een droompony.”

UITSLAGEN:
6-jarigen:
1. Turfhorst Pippin’s Pride (v. Wengelo’s Ricardo), NWPCS, Kimberley Pap, 361 pnt
2. Yellow Boy, (v. Klein Roderijs Cocktail), NWPCS, Nienke Wulff, 350
3. Cappuccino Royale (. Casino Royale), DRP, Mickey Schelstraete, 348
4. Kinetic Wizard (v. Klein Roderijs Cocktail), NNFPS, Holly Rawlins, 330
5. Casandro van de Somslag (v. Woodrow Carisbrooke), NNFPS, Bo Fijma, 325

5-jarigen:
1. Odonker S (v. High Flow’s Oxford), DRP, Demy Kurstjens, 343
2. Mini Hoeve’s Elwin (v. Cadlanvally Goldstar), NWPCS, Anna Post, 336
3. Jacodi’s Maritza’s Maison (v. Jacodi’s Bo’s Barclay), NNFPS, Ilse Lindenschot, 332,5
4. Castenrayseweg’s Dreamboy (v. Molenhorn’s Lucky Boy), NWPCS, Sam van der Kuijl, 321,5
5. Tongerenhof Aramis (v. Wayland Loganberry), NNFPS, Larissa Hendriks, 317

4-jarigen:
1. Oosterbroek Fenix (v. Orlando), NNFPS, Robin Heiden, 359
2. Goldwinshoeve Valerion (v. Valerio), NWPCS, Marten Luiten, 358
3. Heidepeel’s Constantijn (v. Equus Raspoetin), NWPCS, Gwendolien Krieger, 348,5
4. Bijsterhof’s Vivaldi (v. Orchard Wildeman), NWPCS, Jesper van Heijst, 341,5
5. Royal Binck (v. Woldhoeve’s Bart), NWPCS, Kyra Rijnders, 315,5

Foto’s: Wilma Frentz
Bron: KNHS dressuur

Tags: KNHS, Divoza Cup, 2016

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here